Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Toevoegingen olieverf Er zijn diverse technieken om met olieverf te werken. Bij het werken met olieverf wordt over het algemeen gebruik gemaakt van diverse toevoegingen. In dit artikel probeer ik een overzicht te geven van welke mediums er nou eigenlijk zijn en wat ze doen. Hoewel ik voor het gemak de algemene term “mediums” gebruik, is dit eigenlijk niet correct. De toevoegingen worden namelijk in 6 categorieën opgedeeld, elk met zijn eigen specifieke doel. Een overzicht van de meest gebruikte vindt u hier.
Gesso

1. Primers

Primers zijn middelen die zorgen voor een goed hechtende ondergrond. Ook wordt hierdoor de absorptie van de verf of olie in de drager verminderd, dit geeft uiteindelijk een mooier resultaat. Er zijn ook primers waarmee reliëf ondergronden gemaakt kunnen worden.
Een aantal primers zijn:
  • Gesso; Voor vlakke ondergronden, Kan ook met wat kleur gemengd worden. Gesso is van diverse merken verkrijgbaar.
  • Underpainting white; voor relief ondergronden (Talens)
Veel dragers zijn al geprepareerd. Er zijn doeken in diverse formaten van veel verschillende merken verkrijgbaar die al gegrond zijn. U kunt deze dus gelijk gebruiken. Ook is er speciaal olieverfpapier, en zijn er canvasboards die niet gegrond hoeven te worden.

Oplosmiddelen

2. Oplosmiddelen

Oplosmiddelen verlagen de consistentie van de verf. Ze maken deze “mager”. Dwz dat door oplosmiddelen toe te voegen er relatief minder olie in de verf zit. Bij glaceertechnieken werk je vet over mager. Je begint dus met een laag waar eventueel wat oplosmiddel aan toegevoegd is. Oplosmiddelen worden ook gebruikt om penselen en paletten na het schilderen schoon te maken. De meest bekende oplosmiddelen zijn:
  • Terpentijn; Dit is het sterkste oplosmiddel voor kunstenaars, maar ook het gevaarlijkst en sterkst geurend. Bij Talens heet dit “gerectificeerde terpentijn” en bij Winsor en Newton “English Distilled Turpentine”.
  • Terpentine; dit is een minerale alcohol en dus niet hetzelfde als terpentijn. Terpentine is waterig en verdampt snel. Het is iets minder gevaarlijk dan terpentijn. Bij Talens is ook reukloze terpentine verkrijgbaar. Dit product is verder vergelijkbaar met de gewone terpentine van Talens. Terpentine wordt ook wel “White spirit” genoemd.
  • Sansodor; Dit is een visceus en langzaam verdampend middel. Sansodor is minder gevaarlijk dan terpentijn en terpentine. Bovendien is het geurloos. Het gebruik is hetzelfde als terpentijn. Je kunt er de olie schraler of magerder mee maken. Sansodor wordt gemaakt door Winsor & Newton.


3. Mediums

Schildermediums kun je zelf maken door een combinatie van olie en oplosmiddel. Tegenwoordig zijn er ook heel veel kant en klare mediums in de markt. Deze hebben over het algemeen nog specifieke eigenschappen en zijn niet zomaar zelf te maken uit een combinatie van oliën en oplosmiddel. Mediums kunnen verschillende toepassingen hebben. Meestal verdunnen ze de olieverf en verbeteren de vloei, soms versnellen ze meteen de droogtijd. Er zijn ook mediums die de consistentie van de verf gelijk houden maar de kleurkracht verminderen. Ten slotte is er ook een speciaal medium voor de glaceer techniek.

Een overzicht van de mediums van Talens:

Om de verf beter te laten vloeien:
  • Schildermedium; voor het verdunnen van olieverf
Om de verf beter te laten vloeien en sneller te laten drogen:
  • Schildermedium sneldrogend; voor het verdunnen van olieverf en het versnellen van de droging
  • Alkydmedium; voor het verdunnen van de olieverf en het versnellen van de droogtijd
Speciaal voor glaceertechnieken:
  • Glaceermedium; voor het verdunnen van de olieverf, verhoging van de vloei. Speciaal voor glaceertechniek.
  • Venetiaans terpentijn; voor het verdunnen van de olieverf, verhoging van de vloei. Een traditioneel medium voor de glaceertechniek
Om de kleurkracht te verminderen:
  • Schilderpasta; vermeerderen van de verf met behoud van consistentie. Het verlaagt de kleurkracht.