Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
een kleiplaat rollenEr zijn verschillende technieken bij het boetseren. Een van de technieken is het opbouwen van vormen met behulp van rolletjes klei. Deze techniek is heel geschikt voor vrije, glooiende vormen. De techniek is wat minder geschikt wanneer je scherpe hoeken in je werkstuk wilt toepassen. Een andere techniek is het opbouwen met platen klei. Dit is een techniek die erg geschikt is wanneer je geometrische vormen wilt maken. Een derde techniek, die ik hier verder niet bespreek, is het opbouwen met kleine stukjes klei.

Tenslotte kun je je werkstuk ook nog maken door van een grote homp klei delen af te snijden of te schrapen. Ook deze techniek wordt hier niet besproken. Je kunt natuurlijk altijd van een combinatie van technieken gebruik maken en in de praktijk zal dit ook meestal het geval zijn. Hier begin ik met het rollen van een kleiplaat om de bodem van mijn werkstuk te maken. 

kleine stukjes klei tusssen de latjes aanbrengenOm een kleiplaat je maken, heb je 2 even dikke latjes nodig. De lengte van de latjes is afhankelijk van hoe groot je de plak wilt maken, maar meestal is ongeveer 40 cm lang genoeg. Je hebt ook een roller nodig. Dit kan bijvoorbeeld een deegroller zijn, maar ook een stuk bezemsteel of dik rondhout. Een lengte van ongeveer 30 cm is hiervoor meestal wel genoeg,
Je begint met het uit elkaar leggen van de latjes. Leg ze zo ver uit elkaar als nodig is voor het formaat dat je wilt maken. Ik heb ze hier ongeveer 20 cm uit elkaar gelegd. Vul de ruimte tussen de plankjes op met kleine stukjes klei en duw deze goed aan. Zorg er voor dat de klei net boven de latjes uit komt.

Een afgedekt kleibroodKlei droogt erg snel uit en is dan minder fijn om mee te werken. Dek daarom de klei die je niet gebruikt af met een vochtige vaatdoek. Zelf gebruik ik daar altijd van die goedkope geel kunststof doekjes voor. Die hebben een mooi formaat en kun je als ze erg vies zijn wassen of vervangen.

Een afgedekt klei werkstukOok je werkstuk kun je met zo''n doekje afdekken als je tussendoor even wat anders moet doen. Dat zorgt er voor dat je klei mooi zacht en goed te bewerken blijft. Zorg wel dat het doekje niet te nat is. Vochtig is genoeg.

rol de stukjes klei tot een mooie plaatAls de plak groot genoeg is, rol je de stukjes plat met de deegroller of het rondhout. Zorg er voor de dat deegroller over de latjes aan de zijkanten rolt. Zo wordt je plak overal even dik. Rol nog niet zo hard, het mooiste is het als de plak nog iets dikker blijft dan de latjes.

de plak is omgekeerdTrek de plak nu voorzichtig los van het oppervlak en keer hem om. Je zult zien dat de onderkant nog wat holtes bevat. Rol de plak nu ook aan deze kant mooi dicht met de deegroller. Zorg er wel voor dat er geen lucht in de klei blijft zitten.

vormen uitsnijdenDe kleiplaat is af, en ik heb 3 ronde vormen nodig als bodem plaat voor mijn werkstuk. Ik snij de ronde vormen met een mesje langs een mal uit. Ik gebruik hier een glas als mal. Maar je kunt ook een trommel of een vaas gebruiken. Ook andere vormen kun je op deze manier uit de kleiplaten snijden.