Selecteer de taal

Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Voetstuk van een Ytong blokSommige beelden komen het beste tot hun recht wanneer ze op een voetstuk staan. Zo'n voetstuk kun je heel eenvoudig zelf maken.



Houten voetstukVoetstuk van een YtongblokDe vorm van je voetstuk moet natuurlijk wel bij het beeld passen. Het moet ook zodanig groot zijn dat het het beeld goed kan dragen en niet snel omvalt. Je ziet hier een voetstuk gemaakt van een stuk Ytongblok en een voetstuk gemaakt uit hout.


Blok hout geschikt als voetstukHout kan goed gebruikt worden als voetstuk. Het is eenvoudig in de gewenste vorm te zagen en kan goed gladgeschuurd worden om een strak uiterlijk te verkrijgen. Je kunt het verven om het een andere kleur te geven of bijvoorbeeld blank lakken wanneer je de houtnerf wilt laten zien.


Stuk van een YtongblokYtong blokken zijn erg licht en goedkoop. Je kunt het in vorm zagen of raspen. Omdat de blokken erg licht zijn, zijn ze niet altijd geschikt voor zwaardere beelden. Zorg er bij Ytong blokken voor dat je een ruim basisvlak hebt zodat je voetstuk stevig staat. Ytongblokken zijn te verven met bijvoorbeeld acrylverf. De gaatjes blijven dan wel zichtbaa. Wil je dit niet dan kun je deze eerst dichtsmeren met plamuur.

Het stof dat vrij komt bij het werken met Ytong blokken is niet gezond. Zorg er daarom voor dat je een mondkapje gebruikt tijdens het zagen en hakken.

SpeksteenSpeksteen is ook een goed alternatief voor voetstukken. Het heeft mooie grillige vormen en kan ook eenvoudig bewerkt worden. Natuurlijk kun je het ook bewerken tot een strakke vorm. Van nature heeft speksteen geen vlakke kant. Voor stabiliteit en evenwicht zul je deze dus zelf moeten maken. Zorg wel dat de bodem echt vlak is om omvallen van je beeld te voorkomen.



Een gat borenSoms kun je je beeld eenvoudig met lijm op je voetsuk bevestigen maar meestal is dit niet stevig genoeg. Als het beeld niet te zwaar is kun je gebruik maken van een klein gaatje waarin je een ijzeren staaf bevestigd. Deze komt dan aan de andere kant in het beeld. Is het beeld wat zwaarder dan voldoet dit niet.


Met lijm vastmakenGat net zo groot als de staafJe ziet hier hoe dit eruit ziet. Het gat voor de ijzeren staaf moet exact net zo groot zijn als de dikte van de staaf. Zorg ervoor dat je mooi haaks op het voetstuk het gat boort.


DuevelsLijmIs het beeld te zwaar of te groot, dan klukt het niet met een metalen staaf. Je kunt dan gebruik maken van zogenaamde "deuvels". Dit zijn kleine houten pluggen die half in het voetstuk en half in het beeld bevestigd worden. Je maakt ze met houtlijm of constructie lijm in je beeld en voetstuk vast.


HoutbijteltjesWil je geen strakke vorm in je houten voetstuk, dan kun je dit bewerken met houtbijteltjes. Op die manier kun je er bijna elke gewenste vorm aan geven.


Raspen en vijlenSpeksteen en Ytongblokken zijn allebei erg zacht. Je kunt deze bewerken met raspen en vijlen om de vorm aan te passen.


Ytongblok bewerkenGrote stukken kun je met een beitel en een hamer van een ytongblok aftikken. Bij speksteen gaat dit niet. Speksteen is een natuurlijk materiaal waarin hardere en zachtere stukken voorkomen. Wanneer je hierop hakt met een beitel om er een groot stuk af te breken kan het zijn dat het niet exact op de plek die je wilt doorbreekt. Je kunt dit dus beter zagen.


Voetstuk gemaakt ven een YtongblokDit is een voorbeeld van een voetstuk gemaakt van Ytong blok en bewerkt met een beitel en raspen.