Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Materialen om met inkt te werkenInkt is een vloeibaar kleurmiddel dat gebruikt wordt om te schrijven, om te drukken of om mee te tekenen. Van oorsprong was inkt meestal zwart, bruin of blauw, maar tegenwoordig bestaan er veel verschillende kleuren inkten, waaronder zelfs goud en zilver. Oorspronkelijk bestaat inkt uit een oplossing van kleurstoffen. In die zin verschilt inkt van verf, dat bestaat uit een smeersel met pigmenten. (Het verschil tussen pigment en kleurstof is dat kleurstof wel in water oplosbaar is en pigment niet. Traditioneel werd in inkt dus kleurstof gebruikt.) Vaak hebben inkten geen goede lichtechtheid, door het gebruik van kleurstoffen in plaats van pigmenten.


Tegenwoordig met de moderne technieken zitten er in inkten ook toevoegingen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat de inkt watervast wordt, zoals schellak. Ook zijn er inkten waarin wel pigmenten worden gebruikt of inkten op acrylaatbasis met een veel hogere lichtechtheid.

Oost Indische inktOost-indische inkt

Oost-indische inkt is een lichtechte diepzwarte inkt die veel door kunstenaars wordt gebruikt. Het is een van de oudst bekende soorten inkt. De inkt bestaat uit zuivere koolstof (roet) die door het water is gemengd. Er is dus geen sprake van een pigment. Er is ook geen bindmiddel, Arabische gom of een soortgelijke stof, nodig om na het drogen deeltjes aan het papier en aan elkaar te binden. De roet slaat na droging van het water op de drager neer in een door water onoplosbare brosse koolstoffilm. De naam "Oostindische inkt" werd en wordt echter voor allerlei inkten gebruikt waar roet (lampenzwart) inzit en de meeste daarvan hadden wel degelijk Arabische gom of schellak als bestanddeel om de film minder bros te maken; dit vermindert echter in het eerste geval de watervastheid; schellak is echter zelf ook watervast.
Hoewel de gebruikelijke vorm van Oost-indische inkt vloeibaar is, kwam deze inkt vroeger in de handel in de vorm van blokjes die op een wrijfsteen fijngewreven werden met water. Deze blokjes werden gevormd door het roet met een gom te mengen, de taaie massa in stukken te snijden en deze brokken te bakken. Traditioneel bevatte de inkt hierdoor een gombestanddeel. Oost indische inkt is zeer lichtecht. Zelfs na eeuwen verbleekt de inkt niet — pure koolstof kan niet door het licht afgebroken worden — en het is ook op zeer afgesleten papyrusrollen en perkamenten nog mogelijk de tekst te lezen.

EcolineEcoline of vloeibare transparante waterverf (Talens)
Dit is wel de bekendste inkt na oost- indische inkt. Iedereen heeft er op de basisschool wel eens mee gewerkt. De kleuren zijn heel helder en onderling goed te mengen. Helaas is ecoline niet zo kleurecht. Dit betekent dat de kleuren in een werk gemaakt met ecoline op den duur verbleken.

Kalligrafie inkt
Deze inkten zijn speciaal bedoeld voor kalligrafie. De kleuren zijn zeer helder en de inkten zijn watervast.

Watervaste tekeninktWatervaste tekeninkt bijvoorbeeld van Winsor & Newton of Koh-I-Noor
Deze inkten bevatten schellak om ze watervast te maken. Je kunt dus ook laag over laag werken. De kleurintensiteit kan eenvoudig verminderd worden door water toe te voegen. Alle kleuren kunnen onderling gecombineerd worden, op één uitzondering na, goud en zilder kun je beter niet mengen in verband met verschillende chemische reacties. Je kunt goud of zilver wel aan andere kleuren toevoegen, maar dit moet wel in kleine hoeveelheden gebreuren.

Inkt op acrylaatbasis bijvoorbeeld Aerocolor van Schmincke
Deze inkten zijn gemaakt van pigmenten in een acryloplossing. De lichtechtheid van deze inkten is bijzonder hoog. Door de acryl is deze inkt ook geschikt voor gebruik op een flexibele ondergrond. De inkt is watervast. Met deze inkt is het ook mogelijk om in lagen over elkaar te werken.

TekenpennenDrager van inkt is meestal een wat gladdere papiersoort. Dit voorkomt dat je steeds met de pen blijft haken aan het papier. Wil je ook gebruik maken van wassingen of groter vlakken inkleuren, dan moet het papier hier ook geschikt voor zijn. Een mogelijkheid zou dan zijn om voor een wat gladdere soort aquarelpapier te kiezen. Om te voorkomen dat je vervelende bollingen in het papier krijgt, kun je het papier van te voren opspannen, of in blocks kopen. Papier in een block is meestal aan 2 of meer zijden verlijmd zodat je het niet hoeft op te spannen. Als je wat zwaarder papier koopt, vanaf zo’n 300 gr, dan hoef je het ook niet op te spannen.

Inkt is zowel een teken als een schildermateriaal. Als je aan het werken bent met inkt, kun je pennen, rietpennen, penselen, technische tekenpennen of een airbrush gebruiken. Ook rietjes worden wel gebruikt om de inkt in grillige patronen over het papier te blazen. Stempelen met bijvoorbeeld verschillende soorten sponzen en dergelijke is ook mogelijk. Kortom, er zijn tal van mogelijkheden. Kies een materiaal dat past bij datgene wat je wilt laten zien of uitdrukken. Meer hierover wordt besproken in een volgend artikel over inkt-technieken.