Selecteer de taal

Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Ananassen

Posterize


Ik heb bij een aantal plaatjes gebruik gemaakt van de optie Posterize. Natuurlijk is het maar een truukje, maar de resultaten zijn zo leuk dat ik hier toch een artikel aan wil wijden. In dit voorbeeld gebruik ik een plaatje van ananassen.

Ik leg de mogelijkheid uit in Paint Shop Pro 9, Engelse versie en the Gimp 2.2.10, Nederlandse versie. Gimp is een gratis pakket, dus voor iedereen toegankelijk, maar zelf werk ik voornamelijk met PSP9. Ongetwijfeld kan het ook met andere tekenpakketten zoals Photoshop. Het kan zijn dat je zelf de programma’s in een andere taal hebt, kijk dan goed naar de plaatjes, de knoppen zitten op dezelfde plek, onafhankelijk van de taal.

Bij de uitleg staat eerst de werkwijze met PSP uitgelegd, en vervolgens de werkwijze met Gimp. Inmiddels is er al PSP X8, maar de principe uitleg van dit artikel geld nog steeds.

Plakken als nieuw plaatje in GimpOpen het plaatje dat je wilt gebruiken. Ik begin altijd met het maken van een kopie. PSP9 heeft hier een sneltoets voor, SHIFT – D. Het origineel sluit ik dan meteen weer, zodat ik dit niet per ongeluk kan bewerken. Ik werk dan verder met de kopie.

In the Gimp maak ik een kopie door het plaatje te kopiëren met CTRL-C en vervolgens weer te plakken als nieuw beeld, zie plaatje hiernaast. Ik sluit het origineel meteen.

Uitsnede uit plaatjeNiet elke plaatje is geschikt, daar zul je vanzelf achter komen. Er moeten niet teveel kleuren in voorkomen, en vooral repeterende beelden maken het erg spannend. Gewoon een kwestie van proberen. Ik vind het plaatje dat ik uitgezocht heb in zijn geheel te groot, en maak dus eerst een uitsnede.

Converteer naar grijswaarden in PSPOm te kijken of het plaatje geschikt is, zet ik het eerst om naar grijswaarden. Je kunt dan goed zien hoeveel contrast er in het plaatje zit, en inschatten of het resultaat mooi wordt. In PSP doe je dit via het menu Image –greyscale.

Converteren naar grijswaarden in GIMPBij Gimp vind je deze optie in het menu Afbeeldingen- Modus- Grijswaarden

Het originele plaatje in grijswaardenJe ziet meteen dat er veel gelijkwaardige grijstinten in zitten. Om het plaatje mooi te kunnen “posteriseren” moet er wat meer contrast in zitten. Ik ga terug naar het vorige plaatje. Ik maak het converteren naar grijswaarden ongedaan door CTRL-Z in te drukken. Dit werkt zowel voor PSP als voor Gimp.



Instellingen in PSPContrast aanpassen in PSPIk ga het contrast iets verhogen. In PSP zit deze optie in het menu Adjust verwerkt. Natuurlijk kun je dit ook op andere manieren doen, maar het is beter dat je daar zelf al spelend achter komt.

Contrast aanpassen in GIMPKlik "vooruitblik" aanIn Gimp vind je deze optie in het menu Laag - Kleuren – Helderheid/contrast. De schermpjes zien er ook iets anders uit. Maar de werking is vergelijkbaar. Klik de optie “vooruitblik” aan om het effect meteen te kunnen zien.

Voor het verhogen van het contrastNa het verhogen van het contrastJe ziet in de plaatjes hiernaast duidelijk het verschil in contrast. Het tweede plaatje zal een veel uitgesprokener effect geven bij posteriseren.
Grijswaarden na het verhogen van het contrastGrijswaarden voor het verhogen van het contrast Nu gaan we het plaatje weer omzetten naar grijswaarden. Je ziet duidelijk welk effect het verhogen op de grijswaarden heeft gehad.
Posteriseren in PSP9Je ziet het effect meteenNu gaan we het effect Posterize toepassen. In PSP9 vind je dit in menu Effects –Artistic effects –posterize.
Posteriseren in GIMPVergeet niet om vooruitblik aan te vinkenIn Gimp vind je deze optie in menu Gereedschap – Kleur – Posteriseren. Vergeet niet om de optie “vooruitblik” aan te vinken. Je ziet dan meteen het resultaat.
Posterize met 3 levelsPosterize met 4 levelsPosterize met 5 levels
Speel met het aantal levels om een zo mooi mogelijk beeld te krijgen. Soms is 3 echt te weinig. Het is voor een deel afhankelijk van je plaatje maar ook natuurlijk ook een kwestie van smaak.




Hieronder zie je een aantal plaatjes die met de optie bewerkt zijn. Dit om een idee te geven van de mogelijkheid.
MeisjeBlauwe druifjesOude fietsTulpen
Meisje, PosterizedBlauwe druifjes, PosterizedOude fiets, PosterizedTulpen, Posterized
Plaatje omzetten naar kleur in PSPWil je nu verder werken met je geposteriseerde plaatje, en wil je kleur toevoegen, dan zul je het plaatje daar eerst weer geschikt voor moeten maken. In PSP doe je dit via het menu Image –Increase colordepth –16million colors (24bit).
Plaatje omzetten naar kleur in GIMPIn Gimp doe je dit via het menu Afbeelding – Modus – RGB.
Natuurlijk kun je nu nog allerlei leuke bewerkingen toevoegen op je plaatje. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de kleuren zoals beschreven in het project in acryl, Roos uit PTP 12. Ook kun je een heel nieuw plaatje samenstellen uit stukjes van andere plaatjes, een beetje als een collage. Kortom, je kunt nog heel veel kanten op, om het toch je eigen plaatje te maken.
Ondanks dat het maar een “truuk” is, is het wel een erg leuk en handig truukje. Je kunt het bijvoorbeeld als basis voor wat meer abstracte werkstukken gebruiken. Probeer alleen te voorkomen dat je je hele portfolio op een dergelijk truukje gaat baseren. Maak er gebruik van op momenten dat het leuk is, maar vergeet niet om te blijven zoeken naar andere uitdagingen.

Yolanda