Selecteer de taal

Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
365 ChallengeHet leek me ontzettend leuk om met de 365 Challenge mee te doen. Bij deze challenge krijg je een jaar lang elke dag een nieuw patroon van een quiltblok toegemaild. Alle blokken samen vormen een prachtige quilt van zo´n 2.40 bij 2.40 (inclusief een bies).

De sjablonen, rotary cutting en foundation patterns van de challenge kun je hier downloaden.  De patronen zitten handig samen in 1 bestand. Je kunt het bestand eenvoudig vanaf je tablet bekijken, scheelt papier. Wil je de paper piecing patronen gebruiken, dan hoef je alleen die pagina's te printen. Ook een excel bestand met de plaatsing van de blokken kun je downloaden. Voor de EQ7 gebruikers staat hier een projectbestand met daarin de vrijgegeven blokken. Dit bestand wordt geregeld geupdate.

Vind je het originele ontwerp te bewerkelijk dan is dit kleinere ontwerp met veel van de originele blokken misschien wat voor je.

StofjesDe kleuren van de quilt zijn prachtig maar passen niet zo goed bij mijn slaapkamer. De quilt komt op een 2 persoonsbed te liggen. Ik kies zelf voor een rood/oud rose/oker tinten in plaats van het blauw.
layout january smallElke dag ontvang ik per mail een nieuw blok. De blokken zitten alleen niet naast elkaar in de quilt. Om bij te kunnen houden waar welk blok zit heb ik een overzicht gemaakt. Daarop houd ik de locatie van de blokken bij. Op de gemaakte blokken hoef ik dan alleen een klein stickertje met de datum achterop te plakken.

Elke maand heeft een andere achtergrondkleur om het zoeken te vereenvoudigen. Een aantal blokken kan ik niet in het ontwerp vinden. Ik probeer af en toe een extra blok te maken zodat ik in de vakantie niet teveel ga achterlopen.

Eigen kleuren challengeHet patroon van de quilt heb ik in EQ7 nagetekend. Zo kan ik precies (laten) berekenen hoeveel stof ik nodig heb. Bovendien kan ik nu wat blokken in het voor maken. De gekozen lapjes zijn ingescand en gebruikt om de blokken in te kleuren. Ik ben wel tevreden over het resultaat. Bij downloads kun je het EQ7 project met de inmiddels vrijgegeven blokken downloaden. Je kunt aan dat project je eigen lapjes toevoegen. Op die manier kun je een indruk krijgen van hoe je eigen quilt er straks uit gaat zien.

Veel rood getinte lapjesIn handwarm water met fijnwasmiddel (kleur)Voordat ik kan beginnen met het maken van de blokken moeten de lapjes eerst gewassen worden. Er zitten veel rood getinte lapjes bij en die kunnen behoorlijk afgeven. De lapjes worden eerst op kleur gesorteerd en vervolgens met de hand gewassen. Ik gebruik daarvoor een wasmiddel voor de fijne was en handwarm water. De lapjes staan ongeveer een kwartier in het water en worden af en toe doorgeroerd. Na het kwartiertje spoel ik de lapjes goed uit. De lapjes worden in de wasmachine gecentrifugeerd op 600 toeren.

Drogende quilt stofStrijkenDaarna worden ze te drogen gehangen. Het zijn er nogal wat..... Als de lapjes droog zijn worden ze nog mooi gestreken en dan kan het leuke werk beginnen.

Alle lapjes gestrekenAlle lapjes zijn weer keurig gestreken. Nu kan ik eindelijk aan de slag met de blokken. Ik lig inmiddels zo'n 21 blokken achter dus het wordt tijd.

Behalve de toegemailde blokken ga ik ook beginnen met het middenstuk en de vier buitenste grote hoeken. Ik wil die allemaal van dezelfde stof maken en er zitten vrij grote vlakken in. Als ik ze als eerste maak voorkom ik dat ik later niet meer genoeg van de juiste stof over heb.

Materiaal voor rotary cuttingEr zijn diverse technieken om de lapjes in een blok op de juiste maat te krijgen en aan elkaar te naaien. Voor deze quilt zouden 2 technieken van toepassing kunnen zijn:
  • Het is mogelijk om voor elk lapje een sjabloon te maken en deze op stof over te nemen. Vervolgens wordt het lapje dan uit de stof geknipt. Als alle benodigde lapjes voor een blok uit de stof geknipt zijn kan het blok tenslotte in elkaar gezet worden.
  • Er worden mbv een rolmes stroken van de juiste breedte gesneden. Deze worden vervolgens weer tot blokken van de juiste lengte gesneden. De blokken kunnen ook nog diagonaal doorgesneden worden tot driehoeken.

Ik kies ervoor om van de 2e techniek, met het rolmes, gebruik te maken. Deze techniek wordt ook wel rotary cutting genoemd. We hebben hiervoor een grote snijmat nodig, doorzichtige plastic linealen en een rolmes. Een klein schaartje met een scherpe punt is ook handig. Soms worden net niet alle draadjes doorgesneden en moet je met dit schaartje de laatste draadjes voorzichtig doorsnijden. Overigens betekent dit vaak dat je het met van je rolmes moet vervangen omdat het bot geworden is.


Reep afsnijdenWerken met het rolmes gaat (voor rechtshandigen) als volgt:
  • zorg dat de linkerzijde van je lap mooi recht afgesneden is.
  • de liniaal ligt aan de linkerkant op de stof. Onder de lineaal ligt de benodigde hoeveelheid.
  • duw de lineaal goed aan met je linkerhand en snij met de rechterhand met het rolmes van je af langs de lineaal.
Als je een strook van bijvoorbeeld 1,5 inches nodig hebt, dan ligt de liniaal 1,5 inch over de stof heen. De stof rechts van de liniaal is de lap die over blijft.


QuiltvoetHet is zover, Ik kan beginnen. Het is erg belangrijk om heel precies de blokken te snijden en netjes te naaien. Ik gebruik een quiltvoetje op de naaimachine. Dat voetje is precies 1/4 inch breed, net zo breed als de aangeknipte naden. Als je de zijkant van de lapjes met het quiltvoetje laat meelopen heb je altijd de juiste naadbreedte.

Naar de donkere kant strijkenDe naden worden niet afgehecht of gezigzagd. Dat zou veel te dikke proppen geven. Nadat de lapjes aan elkaar genaaid zijn wordt eerst over de net genaaide naad gestreken, en vervolgens worden de lapjes opengestreken. Als het mogelijk is wordt de naad zoveel mogelijk naar de donkere kant gestreken.
NametenHet eerste blokjeHet eerste blokje is af. Dit blokje zit ergens in de binnenste donker getinte ring. De quilt wordt erg groot. De kleinste blokken zijn 3 inch in het vierkant. Dat is ongeveer 7.5 bij 7.5 cm. Als alle blokken iets zouden afwijken van de maat dan krijg je problemen met het in elkaar naaien. Alle blokken worden daarom nagemeten.
Het begin is erNa een paar uurtjes naaien heb ik de eerste blokjes af. Nog even doorwerken en dan ben ik weer op schema.

KettingnaaienAls er veel kleine lapjes genaaid moeten worden dan wordt er nogal wat garen verspild bij het begin en het einde van elke blokje. Je kunt garen besparen door het zogenaamde kettingnaaien toe te passen. Bij kettingnaaien begin je direct na dat je 2 lapjes op elkaar genaaid hebt met de volgende naad.
een ketting van lapjesZo krijg je een hele ketting van aan elkaar genaaide lapjes met maar weinig draad tussen deze lapjes. Behalve dat het zuinig is, naait het ook nog eens veel sneller. De moeite waard dus.
Beginnen en eindigen op een restje stofEen andere manier om garen te besparen is beginnen en eindigen op een restje stof. Dit restje hoeft maar iets groter dan je voetje te zijn. De werkwijze is heel eenvoudig. Als je net met naaien begint dan start je met een restje stof. Dit laat je onder je naaimachine voetje liggen. Vervolgens ga je je lapjes aan elkaar naaien, met de kettingtechniek. Als je niet meer verder kunt met kettingnaaien pak je een tweede restje en eindig je daarmee. Dit restje laat je weer onder je naaimachine voetje liggen. Het ligt nu alvast klaar voor het volgende stukje dat je gaat naaien.

ControleBij de wat moeilijkere blokken raak je het overzicht wel eens kwijt. Het is handig om dan eerst alle stukjes goed neer te leggen voor je aan het naaien begint. Je ziet meteen of je alle stukjes hebt, en of ze de juiste maat hebben. Het uithalen van hele kleine lapjes is geen feest.

Geknipte blokken bewarenAls je de lapjes voor een nieuw blok gesneden hebt en je kunt of wilt er niet meteen mee aan de slag kun je ze op verschillende manieren bewaren. Je kunt alles lapjes van 1 blok bijvoorbeeld in een hoesje doen. Ook kun je ze bijvoorbeeld op een stukje karton prikken met wat naaldjes. Ik zelf leg ze op een goedkope kunststof huishouddoek. Deze doekjes kun je op veel plekken kopen en zijn niet duur. Ik heb een zo groot mogelijke gekocht. Deze is 50 bij 60 centimeter. De doek die is gemaakt van polyester (70%) en polyamide (30%). De stof voelt ruw aan en de lapjes lijken er gewoon op vast te plakken.

Op de juiste plekJe kunt de lap gewoon oppakken en ergens anders neerleggen zonder dat de lapjes er af vallen. Heb je neit veel ruimte, dan kun je een dergelijke lap aan de want bevestigen.
Door de lapjes op de juiste plek op de lap te leggen kun je eenvoudig zien of je alle onderdelen hebt geknipt. Als je de lapjes tussen de diverse stappen van in het elkaar zetten steeds weer op de juiste plek teruglegt is de kans op vergissen een stuk kleiner.

22 dagenNa 3 weken zijn er al aardig wat lapjes af. Een mooi gezicht. Nog 345 lapjes te gaan.......

Sterren persenBij sterren, zoals de laatste drie lapjes op bovenstaande foto, kan er in het midden een behoorlijke prop ontstaan. Dat is niet mooi om te zien straks en mocht je doorstik patroon toevallig over zo'n stukje gaan, dan zal het lastig zijn om dat netjes voor elkaar te krijgen.

Om deze middenstukjes iets minder dik te krijgen kun je het naadje in het midden voorzichtig tot de stiknaad losstrekken en vervolgens iets anders persen. Je hebt geen tornmesje nodig om dit naadje los te maken, het is maar een heel klein stukje en als je voorzichtig aan de stof trekt gaat het vaak zo los.

Pers de horizontale en verticale naden allemaal in dezelfde richting, een rondje als het ware. Of je met de klok mee perst of tegen de klok in, dat maakt niets uit.

MedaillonEr gaat erg veel stof in de quilt zitten. Het is moeilijk in te schatten hoeveel ik van elke kleur precies nodig heb. Zelf nu ik de hele quilt in EQ7 heb ingevoerd ben ik niet zeker of ik van elke kleur genoeg heb. Omdat ik het medaillon en de hoeken met een bepaalde stof wil maken, ga ik die eerder maken. De blokken zijn inmiddels in EQ7 uitgewerkt dus dat moet lukken. Als eerste maak ik het medaillon.

BewarenNatuurlijk probeer ik ook zo veel mogelijk met de dagelijkse blokken bij te blijven. Inmiddels zijn dat er al 25. De challenge duurt een jaar en het lijkt me geen goed idee om alle blokken een jaar lang ergens op tafel te laten liggen. Daarom vouw ik elke week een papier met het weeknummer om de blokken van die week. En samen met de extra blokken die ik maak bewaar ik ze in een plastic hoes. Daar leg ik dan een schone doek bovenop tegen het stof. Je ziet de verzameling hier liggen. Links onder in de hoes ligt een 2e blok dat ik in het voor gemaakt heb. Een hoek uit de rand om het medaillon.

Hoekblok van rand om medaillonVandaag ga ik als extra blok een van de hoeken van de rand om het medaillon maken. Het lijkt een vrij eenvoudig patroon maar dat valt toch nog wel tegen. Bij het bestuderen van het patroon zie ik dat ik het beste vier dezelfde kwarten van het hele blok kan maken. Elk deel bestaat weer uit 2 gespiegelde grote driehoeken die op zichzelf weer uit meerdere stukjes bestaan. De vele driehoekjes snijden is niet zo'n groot probeem. De rode en bruine parallellogrammen, een soort wiebertjes,  zijn al wat lastiger.

Bruin wiebertjeRood wiebertjeIk gebruik de rotary cutting voorbeelden zoals die door EQ7 gegenereerd worden. Daar staat wel heel handig de breedte van de reep aangegeven, 1 3/16 inch. Maar de manier waarop vervolgens de hoekjes gesneden moeten worden vind ik minder handig. En als de lapjes niet goed gesneden zijn wordt het wel erg lastig om je blok goed in elkaar te zetten. Ik doe het dus iets anders.


Positie lapje in patroonIk begin wel keurig met de reep van 1 3/16 inch breed. Daar snijd ik met mijn lineaal een hoekje af op 45 graden. De meeste vierkante linealen hebben daar een lijntje voor, dat kun je gebruiken. Vervolgens kun je op het patron zien dat de afstand die ik in het geel aangegeven heb 1 inch is. Het hele blok is tenslotte 6 inch breed.

Plaatsing lineaalDe maat 2 1/8 kan ik niet op mijn lineaal afmeten, althans niet als hij schuin moet liggen. Maar de 1 inch + 2 maal 1/4 inch voor de naden, totaal dus 1.5 inch kan ik wel afmeten. Dat is de schuine lijn waar mijn de schuine kant van mijn reep tegenaan ligt. Als de bovenkant van mijn reep nu strak tegen de diagonaal op mijn lineaal ligt kan ik mijn blokje perfect snijden.

Alle stukjes gesnedenAls ik alle blokjes heb gesneden leg ik ze in het juiste patroon zodat ik geen fouten kan maken. Ik ga beginnen met het kwart rechtsboven. En daarvan weer de helft rechtsonder. Eerst ga ik de smalle reep van het bruine wiebertje, rode driehoek, bruine driehoek en weer een rode driehoek in elkaar naaien. Ik heb de rode en de bruine driehoek al op de juiste manier op elkaar gelegd. Ook hier zit weer een lastigheidje. Hoe moet ik de driehoeken nu zo op elkaar leggen dat alles naden de juiste breedte hebben.

Zo ziet dat er uit3/8 inch uitstekenDaar is gelukkig ook een truukje voor. Het puntje van het onderste driehoekje dat uitsteekt onder het bovenste driehoekje, moet precies 3/8 inch breed zijn.

Het blok is afHet blok is af. Nog 2 hoeken in de rand om het medaillon te gaan....




Gesneden versus in elkaar gezetHet berekenen van de hoeveelheid benodigde stof voor een quilt als deze valt niet mee. Ter illustratie heb ik hiernaast een afbeelding van de gesneden blokjes voor een van de hoeken uit de rand rondom het medaillon. De kwart rechtsonder is al in elkaar gezet en de andere drie hoeken nog niet. Het lijkt een heel groot blok te worden, maar in elkaar gezet ziet het er toch anders uit.

Inches versus centimetersHet is erg belangrijk dat er heel precies gewerkt wordt. Een kleine afwijking en je krijgt een blok al niet meer netjes in elkaar. De quilt is in inches ontworpen, en om fouten bij het omrekenen te voorkomen kun je ook het beste in inches blijven werken. Een inch is ongeveer 2.5 cm, met de nadruk op "ongeveer". Dat er toch nog wel wat verschil in zit kun je in bijgaande foto zien. Voor de duidelijkheid, de bovenste lineaal is in centimeters, de onderste in inches. En bij de meeste technieken worden alle afwijkingen bij elkaar opgeteld. dus elke keer 1 of 2 mee, maakt in een blok dat uit veel kleine blokjes bestaat al snel bijna een cm.


blok van 30 januariVooral bij de 3 inch blokken kan dit erg frustrerend zijn. Als je gebruik maakt van de techniek met foundation patters of paper piecing heb je iets minder kans op afwijkingen. Bij deze methode maak je gebruik van een (meestal papieren) ondergrond waarop het patroon is aangegeven. Op deze ondergrond naai je je blok in elkaar. Ik heb voor het blok van 30 januari van deze techniek gebruik gemaakt.

Foundation patternHet foundation pattern voor dit blok is uit drie afzonderlijke delen opgebouwd. De lapjes worden wat ruimer dan normaal gesneden. Dat geeft wat meer speelruimte. Omdat de afzonderlijke delen na het in elkaar zetten op maat gesneden worden, zijn de buitenmaten van deze delen altijd goed.

Blok van 30 januariIk heb een artikel over de werkwijze geschreven. Dat kun je hier lezen. De techniek is zeker de moeite van het uitproberen waard.

Naden tegengesteldEr zijn nog wat truukjes om mooie blokken te krijgen. Bij het aan elkaar stikken van de lapjes is het gebruikelijk om de naad naar de kant van het donkerste lapje te strijken. Op deze manier schijnt de naadtoeslag het minste door. Er zijn echter 2 uitzonderingen. Als hierdoor toevallig 2 naden samenvallen zou er een erg dikke naad ontstaan. Niet fijn om netjes doorheen te naaien. Je kunt er dan beter voor kiezen om een van beide naden toch naar de lichtere kant te strijken.
Een andere reden om een naad naar de andere kant te strijken is dat je ze dan kunt "stoten". Bij de twee delen hiernaast zijn de kleuren toevallig zo gekozen dat de naden wel naar de lichte kant gestreken kunnen worden, en deze van de beide delen toch tegengestelde kant op wijzen.

StotenWanneer de delen nu met de goede kant op elkaar gelegd worden kun je de 2 naden bij de rode pijlen tegen elkaar aan laten "stoten". Je kunt door de stof heen voelen dat ze goed liggen als je ze voorzichtig tegen elkaar aan duwt en probeert te schuiven. De naden houden elkaar als het ware tegen omdat ze tegen elkaar aan stoten. Hetzelfde geldt voor de naden bij de blauwe pijlen. Je kunt in de foto hiernaast bij de rode pijlen zien hoe de naden ten opzichte van elkaar liggen als beide delen op elkaar liggen.

Nog een blok van 30 januariNa het in elkaar naaien zitten je naadjes netjes tegen elkaar. Als je de delen zelf niet helemaal netjes in elkaar genaaid hebt, dan zullen je naadjes alsnog niet helemaal netjes tegen elkaar aan vallen vanwege het maatverschil tussen de delen. Het is dus geen garantie voor perfecte naden.


Blok van 2 februariIn sommige blokken zitten veel kleine blokjes bestaande uit 2 driehoekjes. Je kunt al die driehoekjes een voor een snijden maar er zijn ook methoden om dit snel te doen met de naaimachine. Hoe dat precies gaat leg ik hier uit.

Veel lapjes...De stapel met lapje wordt langzaam groter. Alle blokken uit het middenstuk zijn af en ik ga beginnen met de vier hoeken van 12" bij 12". De hoeken zijn mooi maar best ingewikkeld. Ik gebruik de rotary cutting instructies van EQ7 en geen sjablonen. Dan moet je soms verschillende maten driehoeken aan elkaar maken, of driehoeken aan vierkanten. Het is dan altijd goed uitkijken hoe je de lapjes op elkaar legt.

twee driehoekenEigenlijk is het helemaal niet zo heel moeilijk. Als je maar even goed kijkt. Wanneer je exact dezelfde vorm lapjes hebt, leg je doorgaans de lapjes met de goede kanten op elkaar. De hoekpunten liggen dan gelijk. In het geval hiernaast ga ik een kleine driehoek van bijv een flying geese aan de grote maken. Ik maak dan 2 driehoeken van verschillend formaat aan elkaar. Omdat ze allebei anders georienteerd liggen zijn de zijden die aan elkaar komen niet even lang. Het rode lapje komt met zijn langste zijde aan een van de kortere zijden van het lichte lapje. Als je goed kijkt zie je dat je eigenlijk het witte lapje als 2 driehoeken aan elkaar kunt zien. De linker blauwe lijn geef dan de naailijn aan. De rechter blauwe lijn de naadtoegift. Het lapje zou een stukje naadtoegift missen, maar linksonder is het witte lapje gelijk aan de rode. Die hoeken leg je dus op elkaar.

Een ander truukje is gelijkvormige hoeken op elkaar leggen. de kleine driehoek heeft 2 45 graden hoeken aan de zijde die genaaid moet worden. De grote driekhoek heeft 1 haakse hoek en een 45 graden hoek aan de zijde die genaaid moet worden. De gelijke hoeken zijn dus de 45 graden hoeken. Je legt die dus netjes op elkaar.

3/8 inch overIk heb de lapjes hier 45 graden gedraaid zodat je goed het puntje van de rode stof dat uit steekt kunt zien. Dat puntje is 3/8 inch lang.Die 3/8 inch komt van de naadtoeslag die er dus niet is omdat we geen 2 losse driehoeken hebben maar eigenlijk 2 driehoeken aan elkaar.

Driehoek en vierkantWanneer je een driehoek en een vierkant aan elkaar maakt heb je een vergelijkbaar probleem. De zijden die op elkaar genaaid moeten worden zijn niet even lang. Nu moet je op soort hoeken letten. De vierkant heeft natuurlijk 4 haakse hoeken. De driehoek heeft 1 haakse hoek en 2 hoeken van 45 graden. De driehoek en het vierkantje moeten met de haakste hoeken op elkaar liggen.

3/8 inch puntjesOok hier blijven weer puntjes over zoals je ziet. Ook deze puntjes zijn3/8 inch lang.

Het eerste hoekblokNa en tijdlang ploeteren en veel gebruik van het tornmesje heb ik dan uiteindelijk de eerste hoek af. Niet perfect maar ik vind hem goed genoeg.

Tweede hoekOok de tweede hoek is inmiddels af. De grote bloemen komen mooi tot hun recht op de lichte achtergrond.

Derde hoekblokDe derde hoek maak ik met een combinatie van rotary cutting en paper piecing. Vooral bij het stuk in het midden is paper piecing erg handig.


Voorbeeld van het laatste blokHet laatste hoekblok bevat een aantal lange dunne stroken. Het bestaat uit behoorlijk wat onderdelen. Een lastig blok dus. Dit blok ga ik met behulp van paper piecing in elkaar zetten. Gelukkig kan EQ7 zelf eenvoudig een paper piecing patroon maken.

Paper piecing, laatste hoekblokIk ga het patroon niet overtrekken op theezakjes papier of zo, maar naai rechtstreeks op het printer papier. Dat gaat prima. Als eerste knip ik de onderdelen uit en leg ze in patroon neer. Dan kan ik beter zien welk lapje waar moet komen. Het patroon is overigens in spiegelbeeld geprint, maar dat maakt in dit geval niet uit.

Alle stukjesHet snijden van de stukjes is wel even wat werk. Als je het zo ziet liggen dan lijkt het of dat blok vast nooit in elkaar komt. Ik ga maar gewoon ergens beginnen.

De laatste hoekHet kost een dag puzzelen, veelvuldig gebruik van het tornmesje en wat gemopper. Maar dan is hij af. De laatste en moeilijkste hoek. Alle speciale blokken zijn nu af en ik ben helemaal bij met de kleine blokjes. Ik heb ook een birthdayblock (2x), de 1 januari bonus, het 2 januari alternatief en het valentijnsblok gemaakt. In totaal zijn dan nu 73 van de 365 blokken af. Het begint ergens op te lijken.
Het patroon heeft in de buitenste donkere rand 12 6" blokken. Dat zijn de blokken die ik nu alvast ga maken. Het kan zijn dat er andere patronen gekozen worden dan degenen die nu in het ontwerp staan, maar dat maakt me niet zo heel veel uit.

Digitale kopieWanneer je complexe blokken maakt is het handig op een voorbeeld bij de hand te hebben. Ik gebruik EQ7 en in plaats van de knip instructie en dergelijke te printen maak ik er een pdf van. De pdf kan ik vervolgens openen op een tablet. De tablet is lekker klein en kan ik snel even pakken of aan de kant leggen. Op deze manier voorkom ik veel papieren voorbeelden die ik maar 1 maal gebruik. Goedkoper en ook nog beter voor het millieu. Alle gepubliceerde blokken van de 365 Challenge zijn hier als pdf te vinden.

Ingezette hoekIk ben begonnen met de 12 donkere 6" blokken. Die zijn wat minder pietepeuterig en leuk om te doen. Ik kwam iets tegen wat ik nog niet bij de kleine donkere 3" blokken was tegengekomen, een ingezette hoek. Het lijkt lastig maar vast best mee.

OpdelenVaak kun je blokken opdelen in kleine delen. Zo ook met dit blok. Dan lijkt het meteen al minder complex. Vind je een ingezette hoek toch moeilijk of heb je het nog nooit gedaan, dan kun je het artikel hierover even lezen. Misschien heb je daar wat aan.

Alle grote donkere blokken bij elkaarDe donkere 6"" blokken zijn af. Hier en daar zitten wat lastige stukjes. Maar over het algemeen zijn ze goed te doen. Het schiet nu al aardig op met de blokken. Alle aparte blokken zijn af. De enige blokken die nog gemaakt moeten worden zijn 3" donkere blokken en 6" lichte blokken. Het ziet er leuk uit al die blokken bij elkaar.

103 blokken, met rasterInmiddels heb ik 103 blokken af. Ik ben benieuwd hoe dat er uit zou zien als het in elkaar zit. Met EQ7 kan ik een afbeelding van de quilt maken. Je ziet dat het er al op begint te lijken.

103 blokkenEen aantal van de blokken staan niet in het originele ontwerp. Ik weet nog niet hoe ik de blokken exact ga ordenen dus ik heb ze maar gewoon ergens neergezet. Het gaat meer om het idee.



96 donkere 3" blokkenInmiddels zijn er 96 kleine donkere 3"blokken af. Dat is genoeg voor de binnenste donkere rand. En enkel blokje stekt een beetje af qua kleur, zoals he schuine beige streep. Misschien dat ik deze nog opnieuw maak in andere kleuren. Verder is het inmiddels een prachtig geheel.
Heel veel blokkenHet is inmiddels 16 November en de stapel met blokken groeit gestaag. Ik heb zelf gekozen voor een alternatief ontwerp wat iets minder kleine donkere blokken, iets minder lichte grote blokken en iets meer grote donkere blokken betekent. Ik heb de blokken op soort gesorteerd bewaard onder een doek. Zo blijven ze netjes.
Overzicht 16 NovemberIn de download van de link boven in dit artikel zijn alle blokken te vinden vanaf het begin van de challenge, inclusief de bonus blokken. Met de blokken die er nu zijn is de quilt al een heel eind af. In het overzicht hiernaast zijn alle blokken te vinden. De plek in het overzicht is hetzelfde als de plek in onderstaande afbeelding. De kleur van de blokken geeft de maand aan.
De quilt 16 NovemberJe kunt nu eenvoudig in de downloads blokken zoeken die je mist. De Bonus blokken staan niet in de afbeelding hiernaast. Heb je die wel gemaakt dan kun je deze als reserve gebruiken. Misschien is er een blok niet zo goed gelukt, of vind je een gekozen kleurcombinatie minder. Dan kun je een van je reserve blokken gebruiken.
Als alle blokken af zijn kun je eindelijk met het in elkaar zetten beginnen. Begin hiervoor in het midden en zet dan rand voor rand er omheen. De uiteindelijke quilt is behoorlijk groot. Niet iedereen kan die met de naaimachine doorstikken omdat dat eenvoudig niet past. Dan kun je hem of met de hand quilten of ervoor kiezen om hem machinaal te laten quilten. Als het doorstikken van de lagen klaar is kan er een mooie bies omgezet worden. Hoe je dat kunt doen lees je in dit artikel. Een quilt is natuurlijk pas echt af als er ook een mooi etiket op zit. Ik heb het etiket met de borduurmachine geborduurd en met hele kleine steekjes met de hand aan de achterkant vastgezet.

Heel veel succes!