Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Inches versus centimetersBij patchwork en quilten wordt veel gebruik gemaakt van Engelse maten. De blokken en onderdelen van blokken worden vaak in inches gegeven. Voor het gemak wordt vaak uitgegaan van 1 inch is 2,5 cm. Dat klopt echter niet helemaal zoals je op de foto kunt zien. Voor de duidelijkheid, de bovenste liniaal is in centimeters, de onderste in inches.
Als je bij het snijden van je blokken uitgaat van een cm liniaal en je neemt 2.5 cm voor een inch, dan krijg je ongetwijfeld problemen bij het in elkaar zetten van je blokken en je quilt. Je kunt dus beter gebruik maken van een lineaal met inches. Wil je toch liever met cm's werken, dan kun je een patroon in cm uitkiezen.

rolmaatEr zijn ook rolcentimeters met aan de ene kant een opdruk in centimeters en aan de andere kant een opdruk in inches. Erg handig.

Verdeling inchesHet Engelse maatsysteem is niet op tientallen gebaseerd zoals bij ons. Wij weten dat een cm 10 mm heeft, en dat 10 cm een decimeter is. Bij de Engelse maten gaat dat anders.

1 inch is 2,54 cm
12 inches is een foot = 30.48 cm
3 feet is een yard = 91.44 cm

Waar wij als deel van een cm met mm rekenen, gebruikt het Engelse maatsysteem 1/8 , 1/4 of 1/2 inches. Soms zie je ook nog 1/16 inch. 1/16 inch is ongeveer 1,6 mm. Een inch wordt zie je vaak afgekort als 1".

fat quarter en regular quarterBehalve met inches en yards komen er ook nog aparte benamingen voor een hoeveelheid stof langs. De meest gebruikte is een fat quarter.
Een regular quarter is officieel een kwart van een yard, dus ongeveer 22,5 cm stof over de hele stofbreedte. In Nederland rekenen we liever met een kwart van een meter, dus 25 cm stof over de hele stofbreedte. Omdat 25 cm soms wat minder voordelig is bij het snijden, heeft men de fat quarter bedacht. De fat quarter is dezelfde hoeveelheid stof als een regular quarter alleen anders verdeeld. De fat quarter is 2 maal zo breed en dan maar over de halve stoflengte. Dus ongeveer 50 bij 55 cm. Je ziet deze fat quarters eigenlijk het meest.

JellyRollsBehalve de fat quarter kun ook Jelly rolls kopen. Een Jellyroll is een collectie bij elkaar passende stroken stof. Meestal zitten er rond de 40 repen in 1 pakket. Deze repen zijn over de hele stofbreedte gesneden en 2.5 inch breed. Als je deze aan elkaar zet blijven er uiteindelijk repen van 2 inch, dus ongeveer 5 cm, over.

Charm packOok kom je geregels pakketjes met 10-20 of soms wel 40 vierkante lapjes tegen. De lapjes zijn vaak ofwel 5 bij 5 inch ofwel 10 bij 10 inch, al komen andere maten ook voor. Deze pakketten waarin de lapjes weer op kleur en opdruk op elkaar afgestemd zijn heten layer cakes of charm packs. Let bij het online bestellen goed op de maten en het aantal lapjes in het pakket, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Fat eightEen enkele keer kom ik wel eens andere maten tegen zoals bijvoorbeeld een fat eight. De naam zegt het al weer, het is de helft van een fat quarter. De maten zijn ongeveer 50 bij 27,5 cm of als ze andersom gesneden worden 25 bij 55 cm. Meestal zijn deze lapjes te klein om een redelijke quilt van te maken maar wel erg leuk om ergens een contrast in aan te brengen. Ook voor appliceren zijn ze erg leuk.

Verzamelde stofjesNatuurlijk kun je ook gewoon zelf stof aan de meter kopen. Hoe dan ook, als je af en toe ergens een lapje meeneemt heb je al snel een hele verzameling.